Zagreb, 25. listopada 2021. – Deseto izdanje najvećeg stručnog skupa učitelja i nastavnike tjelesne i zdravstvene kulture, simpozija “Školski sport”, održano je u subotu, 23. listopada u organizaciji Hrvatskog školskog sportskog saveza u suradnji s Kineziološkim fakultetom Sveučilišta u Zagrebu te Agencijom za odgoj i obrazovanje uz podršku Ministarstva turizma i sporta. Na Simpoziju su se uživo mogli priključiti svi prijavljeni nastavnici i kineziolozi; u dvorani se od 500-tinjak prijavljenih pridružilo nešto manje od sto, dok je livestream prijenos pratilo 1400 sudionika.

 

Program Simpozija započeo je panel-raspravom na temu “Primjera dobre prakse u sustavima školskog sporta u europskim zemljama” na kojoj su sudjelovali predstavnici zemalja članica novosnovane Europske školske sportske federacije; predsjednik federacije Željko Tanasković iz Saveza za školski sport Srbije, Alan Abaev (Rusija), Roman Greba (Ukrajina), Stelios Daskalakis (Grčka) te predsjednik HŠSS-a Nikola Perković i glavni tajnik Svjetske školske sportske federacije, Hrvoje Čustonja. Početak je to velike suradnje europskih školskih sportskih saveza koja će za cilj imati bolju povezanost sportaša i organizaciju novih sportskih natjecanja i projekata na razini Europe.

 

Sasvim je jasno da Hrvatska radi izvrsne školske sportske projekte – uzmimo za primjer Univerzalnu sportsku školu koja je po svim svojim sastavnicama savršen projekt. Uključujete djecu iz cijele Hrvatske i dajete im na raspolaganje dobar program, izvrsnu strukturu i stručnjake kineziologe koji ih provode. Sljedeći je zadatak kroz projekt provesti gotovo svako dijete u obrazovnom sustavu”, rekao je Hrvoje Čustonja i pohvalio što se, osim natjecanja, kroz projekte izuzetno radi i na drugoj važnoj sastavnici školskog sporta – promicanju zdravog stila života.

 

Na zaključke panela nadovezuje se i glavni tajnik Hrvatskog školskog sportskog saveza, idejni začetnik i jedan od autora novog Priručnika, te novoizabrani sportski direktor Europske školske sportske federacije, dr. sc. Ivan Dujić, koji kroz uvodni dio drugog dijela simpozija naglašava:

 

 

“Svi ovdje prisutni, uživo i preko našeg livestreama, bavite se tjelesnom i zdravstvenom kulturom. U posljednjih dvije godine napokon je na globalnoj razini postalo jasno koliko je ovaj aspekt “zdravstvenog” bitan u cijelom obrazovnom procesu – zato smo stvorili priručno sredstvo koje ima kvalitetne tjelesne programe, ali i zdravstvene savjete za pravilniju prehranu i bolju higijenu, što su ključne vrijednosti koje moramo prenijeti našoj djeci.”

 

Pa je tako drugi dio Simpozija bio je posvećen novostima u hrvatskom školskom sportu, od kojih je najvažnije bilo izdanje Priručnika za voditelje programa Univerzalne sportske škole; rezultat 15. uspješnih godina provođenja programa u više od 500 hrvatskih škola tijekom cijele školske godine kao i rada njegovih autora. Priručnik su predstavili glavni tajnik HŠSS-a dr. sc. Ivan Dujić, dr. sc. Tena Niseteo, dipl. ing. preh. teh. te dr. sc. Marijo Možnik i doc. dr. sc. Marijo Boković. Priručnik je stvoren u sklopu Mjeseca Univerzalne sportske škole te obuhvaća znanstvene činjenice, primjere dobre prakse, savjete stručnjaka, kao i set uputa i ideja za sadašnje i buduće provoditelje njegovih aktivnosti. Priručnik možete preuzeti ovdje.

Simpozij "Školski sport"

Osim Univerzalne sportske škole, predstavljena je i 11-ogodišnja suradnja na projektu Vrtim zdravi film prezentacijom Koraljke Novine Brkić, dipl. ing. preh. Teh., a predstavnici Službe za promicanje zdravlja Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo predstavili su rezultate CroCOSI istraživanja prezentacijama na temu “Prekomjerna tjelesna masa i debljina u djece u Hrvatskoj” (Dora Bukal, dr. med., HZJZ), “Prepoznati rizici za debljinu u djece” (Helena Križan, mag. paed. soc. HZJZ) te “Poligon za tjelesnu aktivnost školske djece” (dr. sc. Slaven Krtalić, HZJZ). Također, predstavljen je i projekt Sportski praznici 2021, neizostavan dio ovogodišnjih aktivnosti HŠSS-a koje je predstavio prof. Tomo Horvat opisujući aktivnosti u Varaždinskoj županiji. Simpozij je zaključio Hrvatski sportski savez gluhih koji je govorio o radu s djecom oštećenog sluha.

 

Kroz cijeli se simpozij provlačila jedna glavna tema i misao – važnost tjelesnog i mentalnog zdravlja koja se među djecom promiče upravo kroz predstavljene aktivnosti, kao i projekte Hrvatskog školskog sportskog saveza koji se najavljuju i za ovu školsku godinu. Stoga je bilo izvrsno vidjeti velik broj sudionika, učitelja, nastavnika i kineziologa koji su ti koji će projekte i aktivnosti provoditi u školama diljem Republike Hrvatske. Više o simpoziju pročitajte ovdje.

 

Hrvatski školski sportski savez nacionalna je školska sportska organizacija koja udružuje županijske školske sportske saveze i školski športski savez Grada Zagreba radi usklađivanja aktivnosti svojih članica i organiziranja natjecanja školskih sportskih društava. Savez sustavno vodi brigu o školskom sportu, a glavni mu je cilj pružiti šansu svoj djeci za bavljenje sportom u školama te uključiti što više djece u sportske aktivnosti.

Kontakt: Marija Bobinski, suradnica za komunikaciju i odnose s javnošću, marija.bobinski@skolski-sport.hr.