Dodjela godišnje fair play nagrade školskog sporta za 2019. godinu.

Godišnja fair play nagrada dodijeljena je na Državnom prvenstvu školskih sportskih društava u atletici koje je održano 21. svibnja 2019. u Splitu

Nagradu dobiva Helena Kožul, članica školskog sportskog društva Škoj,  Srednje škole Blato iz Blata.

Na županijskom natjecanju u atletici sudjelovala je ekipa srednje škole iz Blata u konkurenciji djevojaka. U skoku uvis Helena Kožul, članica ŠSD Škoj, Srednje škole Blato iz Blata u trećem pokušaju preskače zadanu visinu, a nakon nje skače članica ekipe ŠSD Ruđer, Biskupske klasične gimnazije Ruđera Boškovića s pravom javnosti iz Dubrovnika. Učenica iz Dubrovnika također preskače, ali dok silazi sa strunjača letvica pada, a suci ne priznaju pokušaj i Helena osvaja prvo mjesto. Helena tada dolazi do sudaca i moli ih da priznaju pokušaj jer je letvica pala dogo nakon što je njena suparnica preskočila. Na Helenino inzistiranje suci priznaju pokušaj i one obje nastavljaju preskakati novu visinu. Novu visinu djevojka iz dubrovačke gimnazije preskače, no ne i Helena. Preskočena visina djevojke iz dubrovačke škole  donosi svojoj ekipi tek jedan bode više od ekipe iz Blata, a samim time pobjedu i plasman na državno atletsko prvenstvo.

Ovaj sjajan nesebičan primjer dokaz je da fair play nije samo apstraktni pojam. Poštovanje i uvažavanje protivnika i snažan osjećaj za pravdu ovoga je puta prepoznat i s velikim zadovoljstvom možemo upravo Heleni Kožul dodijeliti godišnju Fair play nagradu školskog sporta za školsku godinu 2018./2019.

Nagradu je Heleni uručio predsjednik Hrvatskog školskog sportskog saveza gospodin Nikola Perković.